Kolendra siewna [Coriandrum sativum] jest znana jako aromatyczna przyprawa. Bardzo popularna w kuchni indyjskiej, wchodzi w skład curry i sosów chutney.
Zaliczana do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Z egipskich hieroglifów udało się odczytać, że nasiona kolendry były składnikiem do produkcji oszałamiającego wina.
Zaliczana do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Z egipskich hieroglifów udało się odczytać, że nasiona kolendry były składnikiem do produkcji oszałamiającego wina.
W Polsce kolendra znana była jaki pieprznik, kolender w okresie pierwszych Piastów. W średniowieczu doceniono ją jako lek na wiele schorzeń.
Oprócz walorów smakowych, ta niepozorna roślina znana od 7 tysięcy lat ma właściwości lecznicze. W starożytnej medycynie odgrywała dużą rolę, obecnie jest z powodzeniem stosowana w medycynie chińskiej i ajurwedzie.
Kolendra siewna
Kolendra jest rośliną jednoroczną o cienkim korzeniu, z którego do wysokości 70 cm wyrasta rozgałęziona łodyga. Liście i długich ogonkach, blaszkach pojedynczych lub podzielonych mają ząbkowane brzegi. Zakwita pod koniec czerwca na biało-różowo. Owocem są żółto brunatne nasionka.
Wszystkie jej części kolendry są jadalne – liście, łodygi, owoce, nasiona i korzenie. Jako przyprawę dodajemy do pierników, keksów, mazurków. Tłustych mięs, grochu i kapusty. Ziarenka kolendry możemy dodawać do marynat i śledzi.
Kolendra jest bogata w olejki eteryczne, tłusty olej, związki białkowe, mikroelementy i witaminy. Zawiera dużo wapnia, fosforu, manganu, magnezu. Ponadto kwas foliowy, niacynę beta karoten, witaminy B, C, A i K
Właściwości lecznicze kolendry
W medycynie wschodniej kolendrę stosuję się
- zaburzeniach trawienia i przyswajania
- niedomaganiach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego
- wzdęciach, skurczach, niestrawności, zatruciach pokarmowych
- chorobach układu moczowego
- infekcjach górnych dróg oddechowych.
- listki kolendry zwiększają apetyt, polecane są dla osób z anoreksją
Kolendra w dużym stopniu zwiększa produkcję witaminy D
- Wzmaga wydzielanie soków trawiennych
- Działa przeciwskurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego
- Poprawia perystaltykę jelit
- Hamuje w nich nadmierny rozwój bakterii
- Wykazuje działanie uspokajające i wzmacniające
- Przyspiesza wydalanie metali ciężkich: rtęci, ołowiu i aluminium z organizmu [1]
Kolendrę możemy uprawiać w ogrodzie i doniczce na okiennym parapecie. Świeże listki dodawać do wszystkich potraw
Kolendra przepisy lecznicze
Napar z kolendry
Łyżeczkę rozgniecionych owoców zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem pół godziny.
Pijemy przecedzony 2—3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem.
Pobudza apetyt, reguluje trawienie, wzmaga wydzielanie soków trawiennych.
Zapobiega wzdęciom, kolkom i biegunkom
Działa rozkurczowo i lekko uspokaja
Pomaga w problemach z nerkami, leczy owrzodzenia jamy ustnej i obrzęki.
Można stosować dla małych dzieci
Łyżeczkę rozgniecionych owoców zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem pół godziny.
Pijemy przecedzony 2—3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem.
Pobudza apetyt, reguluje trawienie, wzmaga wydzielanie soków trawiennych.
Zapobiega wzdęciom, kolkom i biegunkom
Działa rozkurczowo i lekko uspokaja
Pomaga w problemach z nerkami, leczy owrzodzenia jamy ustnej i obrzęki.
Można stosować dla małych dzieci
Sok z kolendry w Indiach stosuje się w leczeniu nudności, porannych mdłości, zapalenia okrężnicy i niektórych chorób wątroby.
Kolendra na wzdęcia i kłopoty z trawieniem
Mieszamy listki kolendry z maślanką.
Dodajemy nasiona kminku i szczyptę soli kamiennej.
Pijemy po posiłku.
Zapobiegnie wzdęciom, gromadzeniu się gazów i problemom trawiennym.
Mieszamy listki kolendry z maślanką.
Dodajemy nasiona kminku i szczyptę soli kamiennej.
Pijemy po posiłku.
Zapobiegnie wzdęciom, gromadzeniu się gazów i problemom trawiennym.
Na oczyszczanie i rozrzedzanie krwi
Wywar z nasion kolendry oczyszcza i rozrzedza zbyt gęstą krew.
6 gram nasion gotujemy w ½ litra wody, aż połowa wody się wygotuje.
Popijamy cały dzień ciepły napój
Wywar z nasion kolendry oczyszcza i rozrzedza zbyt gęstą krew.
6 gram nasion gotujemy w ½ litra wody, aż połowa wody się wygotuje.
Popijamy cały dzień ciepły napój
Zapalenie oskrzeli, nieżyty górnych dróg oddechowych, grypa
Prażymy na suchej patelni łyżkę nasion kolendry.
Zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody.
Pijemy po ½ szklanki co 3-4 godziny.
Jest to napój stosowany od 5 tysięcy lat w medycynie ajurwedyjskiej.
Znakomicie rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, ułatwia oddychanie.
Prażymy na suchej patelni łyżkę nasion kolendry.
Zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody.
Pijemy po ½ szklanki co 3-4 godziny.
Jest to napój stosowany od 5 tysięcy lat w medycynie ajurwedyjskiej.
Znakomicie rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, ułatwia oddychanie.
Naturalny olejek z kolendry
- Wewnętrznie
Ma silne właściwości przeciwbakteryjne,
Leczy stany zapalne, nieżyty układu oddechowego, zaburzenia trawienia i stany lękowe - Zewnętrznie
pomaga w bólach mięśni i stawów
należy rozcieńczyć z olejem bazowym i wcierać w bolące miejsca
Kolendra zastosowania kulinarne
Dawniej kolendra była smacznym dodatkiem w kuchni europejskiej. Obecnie popularna jest w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej.
W Indiach robi się z niej dania curry, sosy, zupy, ciasta, dodaje do pieczywa. Korzenie wykorzystuje się zup i past curry w kuchni tajskiej. W kuchni arabskiej dodaje się kolendrę do potraw z jagnięciny i mięsnych farszów. W Emiratach Arabskich znana jest smaczna mieszanka przypraw – Taklia. Składa się właśnie z usmażonych liści kolendry i czosnku. Używa się ryb i mięs, smażenia i grillowania. Listki można stosować w sałatkach.
Marchewka na sposób orientalny
Pokrojone w kostkę 3-4 marchewki zeszklić na oliwie.
Przyprawić solą i ½ łyżeczki startego imbiru.
Chwile całość podsmażyć, wlać szklankę soku pomarańczowego i dusić do czasu aż większość soku wyparuje.
Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry.
Pokrojone w kostkę 3-4 marchewki zeszklić na oliwie.
Przyprawić solą i ½ łyżeczki startego imbiru.
Chwile całość podsmażyć, wlać szklankę soku pomarańczowego i dusić do czasu aż większość soku wyparuje.
Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry.
Orientalny dip
Szklanka świeżych liści kolendry
½ szklanki świeżo startego kokosa
Zielona ostra papryczka
½ posiekanej cebuli
Kawałeczek imbiru
Ząbek czosnku
1/3 łyżeczki kuminu
Po ½ łyżeczki cukru i soku z cytryny
Szczypta soli
Listki kolendry wymieszać z kokosem, dolać nieco wody kokosowej. Dodać pozostałe składniki i zblendować. Przepyszny.
Szklanka świeżych liści kolendry
½ szklanki świeżo startego kokosa
Zielona ostra papryczka
½ posiekanej cebuli
Kawałeczek imbiru
Ząbek czosnku
1/3 łyżeczki kuminu
Po ½ łyżeczki cukru i soku z cytryny
Szczypta soli
Listki kolendry wymieszać z kokosem, dolać nieco wody kokosowej. Dodać pozostałe składniki i zblendować. Przepyszny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz