Ci którzy w tym roku nie zdążyli z syropem z pędów sosny mogą jeszcze przygotować zdrowy i podobny w działaniu syrop z zielonych szyszek sosnowych.
Zbieramy zielone i jak najmłodsze szyszki sosnowe, dokładnie je płuczemy i czyścimy. Następnie moczymy je przez godzinę w wodzie.
Tak przygotowane szyszki kroimy na plastry bądź połówki i zasypujemy w słojach cukrem, w proporcji 1/1- kilogram szyszek/ kilogram cukru. Warto szyszki dobrze ugnieść i dokładnie wymieszać z cukrem.
Słoje ustawiamy w nasłonecznionym miejscu i przez tydzień codziennie wstrząsamy. Po rozpuszczeniu się cukru w soku z szyszek, syrop zlewamy przez gazę do butelek lub słoiczków.
Zbieramy zielone i jak najmłodsze szyszki sosnowe, dokładnie je płuczemy i czyścimy. Następnie moczymy je przez godzinę w wodzie.
Tak przygotowane szyszki kroimy na plastry bądź połówki i zasypujemy w słojach cukrem, w proporcji 1/1- kilogram szyszek/ kilogram cukru. Warto szyszki dobrze ugnieść i dokładnie wymieszać z cukrem.
Słoje ustawiamy w nasłonecznionym miejscu i przez tydzień codziennie wstrząsamy. Po rozpuszczeniu się cukru w soku z szyszek, syrop zlewamy przez gazę do butelek lub słoiczków.
Tak przyrządzony syrop można przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Zalecany przy przeziębieniu i kłopotach z gardłem. Może stanowić również bazę do sosnowej nalewki lub być dodawany do herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz