Dzika róża [Rosa canina] zachwyca pięknem i zniewalającym zapachem. Od zamierzchłych czasów różane krzewy zdobiły parki i ogrody, w tym jeden z 7 cudów antycznego świata – wiszące ogrody w Babilonie.
Od wieków doceniano też jej walory smakowe i zdrowotne. W starożytnym Rzymie wypełniano płatkami róży poduszki – aromat olejków eterycznych uspokajał i przywodził słodkie sny. Antyczne piękności stosowały powszechnie wodę różaną jako tonik, popularne były kąpiele w płatkach róży i różane smarowidła dla zachowania alabastrowej cery. Z owoców robiono znakomite przetwory.
Dzika róża występuje w całej Polsce, dziko rośnie na brzegach lasów, przy drogach, ogrodzeniach, miedzach. Ma wiele nazw: szypszyna, róża polna, cierniowa, głóg polny i psia róża od łacińskiego rosa canina. Wytwarza bladoróżowe kwiaty i owalne czerwone owoce często mylone z głogiem. Surowcem leczniczym są liście, kwiaty i owoce.
Zbiór dzikiej róży
- Płatki dzikiej róży zbieramy w maju i czerwcu, podczas suchej pogody. Od razu rozkładamy do suszenia w zacienionym, przewiewnym miejscu.
- Owoce zbieramy dojrzałe, ale twarde od sierpnia do października. Suszymy z nasionami lub bez w piekarniku 3 godziny w temperaturze 80 °C, po czym obniżamy do 50°C.
Dzika róża właściwości i działanie
Dzika róża jest przebogatym źródłem naturalnej witaminy C, której nasz organizm dużo potrzebuje ale sam nie wytwarza. W 100 gramach może mieć 30 razy więcej niż cytryna. Podczas choroby zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta dwu-trzykrotnie. Naturalna witamina C jest bardziej aktywna niż syntetyczna. Szybciej osiąga niezbędne stężenie i dłużej je utrzymuje. A to dzięki współobecnym kwasom organicznym i flawonoidom chroniącym ja przed rozkładem.
Ze względu na witaminę C i kompozycję olejków eterycznych, soli mineralnych i witamin A, B, B2, E, K i P dzika róża posiada rzadką zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych. Tym samym skutecznie zabezpiecza przed wirusami. Przepuszczalne naczynia krwionośne błon śluzowych to otwarte wrota dla wirusów i drobnoustrojów. Tą drogą dostają się do wnętrza.
Dzika róża ma działanie:
rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne, wzmacniające, rozgrzewające, przeciwdepresyjne
rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne, wzmacniające, rozgrzewające, przeciwdepresyjne
Napary z dzikiej róży stosuje się w
- Przeziębieniach, chorobach dróg oddechowych
- Wrzodach żołądka i schorzeniach przewodu pokarmowego
- Chorobach wątroby i dróg żółciowych
- Infekcjach dróg moczowych, chorobach nerek
- Wzmacniająco przy obniżonej odporności, niedoborach witaminy C
- Obniżonym nastroju, depresji, bezsenności
Dzika róża przepisy
Syrop z płatków dzikiej róży
Litr płynnego miodu i 4 szklanki wody wlewamy do garnka. Dosypujemy 5 garści świeżych płatków róży, można je przedtem lekko skropić alkoholem. Ogrzewamy na małym ogniu pół godziny, przelewamy gorący do słoiczków i wekujemy. Przyjmujemy po łyżeczce kilka razy dziennie.
W średniowieczu „wątłym, chorym, melancholijnym, cholerycznym” zalecano syrop różany z płatków i miodu. Płatki gotowane w winie były lekiem na nieżyty żołądka, choroby serca i wątroby.
Litr płynnego miodu i 4 szklanki wody wlewamy do garnka. Dosypujemy 5 garści świeżych płatków róży, można je przedtem lekko skropić alkoholem. Ogrzewamy na małym ogniu pół godziny, przelewamy gorący do słoiczków i wekujemy. Przyjmujemy po łyżeczce kilka razy dziennie.
W średniowieczu „wątłym, chorym, melancholijnym, cholerycznym” zalecano syrop różany z płatków i miodu. Płatki gotowane w winie były lekiem na nieżyty żołądka, choroby serca i wątroby.
Konfitura z płatków dzikiej róży
1 kg płatków dzikiej róży
80 dag zwykłego lub brązowego cukru
½ cytryny
Umyte i ususzone płatki róży zalewamy sokiem z cytryny ugniatając by puściły sok. Odstawiamy na kilka godzin. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i smażymy na małym ogniu. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy.
1 kg płatków dzikiej róży
80 dag zwykłego lub brązowego cukru
½ cytryny
Umyte i ususzone płatki róży zalewamy sokiem z cytryny ugniatając by puściły sok. Odstawiamy na kilka godzin. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i smażymy na małym ogniu. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy.
Maseczka z płatków dzikiej róży na gładką skórę
Garść świeżych płatków rozgniatamy z odrobiną mleka i łyżeczką miodu. Nakładamy na twarz, szyję i dekolt, po kwadransie zmywamy letnią wodą. Maseczka oczyszcza, wygładza skórę, dodaje cerze blasku.
Garść świeżych płatków rozgniatamy z odrobiną mleka i łyżeczką miodu. Nakładamy na twarz, szyję i dekolt, po kwadransie zmywamy letnią wodą. Maseczka oczyszcza, wygładza skórę, dodaje cerze blasku.
Płatki róży na oczy
Płatki róż koją skórę pod oczami, rozjaśniają ją i pozbawiają cieni. Św Hildegarda pisała: wczesnym rankiem albo już po nastaniu dnia weź płatki róży i połóż je sobie na oczach.
Płatki róż koją skórę pod oczami, rozjaśniają ją i pozbawiają cieni. Św Hildegarda pisała: wczesnym rankiem albo już po nastaniu dnia weź płatki róży i połóż je sobie na oczach.
Olejek różany
Szczególnie cenny jest olejek różany wykorzystywany w kosmetyce i aromaterapii. Przepis na rewelacyjny krem przeciwzmarszczkowy TUTAJ
Szczególnie cenny jest olejek różany wykorzystywany w kosmetyce i aromaterapii. Przepis na rewelacyjny krem przeciwzmarszczkowy TUTAJ
Maść św. Hildegardy
70 g kwiatów i liści dzikiej róży
35 g liści szałwii
70 g smalcu wieprzowego
Drobno zmielone zioła wsypujemy do rozpuszczonego w kąpieli wodnej tłuszczu. Mieszamy aż powstanie maść, nakładamy 2-3 razy dziennie.
Maść pomaga na miejscowe paraliże i bolesne kurcze
70 g kwiatów i liści dzikiej róży
35 g liści szałwii
70 g smalcu wieprzowego
Drobno zmielone zioła wsypujemy do rozpuszczonego w kąpieli wodnej tłuszczu. Mieszamy aż powstanie maść, nakładamy 2-3 razy dziennie.
Maść pomaga na miejscowe paraliże i bolesne kurcze
Owoce dzikiej róży przepisy
Nalewka z dzikiej róży na odporność
Szklanka owoców dzikiej róży
2 łyżki suszonych liści brzozy
1 butelka wina gronowego
½ szklanki cukru
Owoce myjemy, kroimy usuwamy pestki w włoski. Suszymy w piekarniku 30-40 minut aż można je będzie rozkruszyć w palcach. Rozgniatamy w moździerzu i wsypujemy do słoika. Dodajemy liść brzozy, zalewamy winem i dosładzamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 dni codziennie mieszając. Filtrujemy i przelewamy do butelki
Nalewka dostarcza bardzo dużo witaminy C, wzmacnia odporność, oddala melancholię i dodaje energii. Pijemy mały kieliszek 3 razy dziennie.
Szklanka owoców dzikiej róży
2 łyżki suszonych liści brzozy
1 butelka wina gronowego
½ szklanki cukru
Owoce myjemy, kroimy usuwamy pestki w włoski. Suszymy w piekarniku 30-40 minut aż można je będzie rozkruszyć w palcach. Rozgniatamy w moździerzu i wsypujemy do słoika. Dodajemy liść brzozy, zalewamy winem i dosładzamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 dni codziennie mieszając. Filtrujemy i przelewamy do butelki
Nalewka dostarcza bardzo dużo witaminy C, wzmacnia odporność, oddala melancholię i dodaje energii. Pijemy mały kieliszek 3 razy dziennie.
Konfitura z owoców dzikiej róży
2 kg owoców dzikiej róży
½ kg zwykłego lub brązowego cukru
Owoce róży myjemy, kroimy usuwamy pestki w włoski. Zalewamy wodą, gotujemy pół godziny aż zmiękną. Odcedzamy i przecieramy owoce przez sito.
Do przetartych owoców dodajemy cukier i opcjonalnie 2, 3 łyżki soku z cytryny. Mieszamy i gotujemy 10 minut. Gotową konfiturę przekładamy wyparzonych osuszonych słoiczków. Szczelnie zamykamy i ustawiamy wieczkiem do dołu do ostygnięcia.
2 kg owoców dzikiej róży
½ kg zwykłego lub brązowego cukru
Owoce róży myjemy, kroimy usuwamy pestki w włoski. Zalewamy wodą, gotujemy pół godziny aż zmiękną. Odcedzamy i przecieramy owoce przez sito.
Do przetartych owoców dodajemy cukier i opcjonalnie 2, 3 łyżki soku z cytryny. Mieszamy i gotujemy 10 minut. Gotową konfiturę przekładamy wyparzonych osuszonych słoiczków. Szczelnie zamykamy i ustawiamy wieczkiem do dołu do ostygnięcia.
Herbatki z dzikiej róży
Herbatka uspokajająca z dzikiej róży i melisy
Po łyżeczce suszonych owoców dzikiej róży i melisy zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 10 minut. Po przecedzeniu można dosłodzić miodem.
Herbatka działa uspokajająco, lekko nasennie, łagodzi objawy jelita drażliwego. Można podawać dzieciom.
Po łyżeczce suszonych owoców dzikiej róży i melisy zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 10 minut. Po przecedzeniu można dosłodzić miodem.
Herbatka działa uspokajająco, lekko nasennie, łagodzi objawy jelita drażliwego. Można podawać dzieciom.
Dzika róża na przeziębienie
Mieszamy w równych proporcjach do wyboru owoc dzikiej róży i
Mieszamy w równych proporcjach do wyboru owoc dzikiej róży i
- jarzębina lub kwiat lipy
- borówka brusznica plus pokrzywa
- czarna porzeczka plus liście maliny
Łyżeczkę mieszanki zalewamy 200 ml wrzątku. Gotujemy pod przykryciem kilka minut, dosładzamy miodem. Pijemy 2-3 razy dziennie.
Małym dzieciom podajemy kilka razy dziennie po ½ szklanki lub nawet po kilka łyków jeśli maluch marudzi.
Małym dzieciom podajemy kilka razy dziennie po ½ szklanki lub nawet po kilka łyków jeśli maluch marudzi.
Herbatka na oczyszczenie nerek
2 łyżki rozdrobnionych owoców gotujemy kwadrans w 250 ml wody. Po wystudzeniu przecedzamy. Pijemy 3 razy dziennie po 1/3 szklanki. Kuracja 2 tygodniowa.
Herbatka oczyszcza nerki i wypłukuje piasek
2 łyżki rozdrobnionych owoców gotujemy kwadrans w 250 ml wody. Po wystudzeniu przecedzamy. Pijemy 3 razy dziennie po 1/3 szklanki. Kuracja 2 tygodniowa.
Herbatka oczyszcza nerki i wypłukuje piasek
Herbatka pobudzająca wydzielanie żółci
100 g owoców dzikiej róży wsypujemy do termosu litrowego. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Pijemy ciepły napar cały dzień.
100 g owoców dzikiej róży wsypujemy do termosu litrowego. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Pijemy ciepły napar cały dzień.
UWAGA:
Dzikiej róży nie powinny stosować osoby ze skłonnością do zakrzepów
Dzikiej róży nie powinny stosować osoby ze skłonnością do zakrzepów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz