Lody, lody dla ochłody 

Choć pierwszy w historii przepis na lody w polskiej książce kucharskiej pojawił się w 1793 roku, nie od razu stały się one popularnym przysmakiem wśród Polaków. Lody jadano początkowo wyłącznie na dworze królewskim. Dopiero w dwudziestoleciu międzywojennym lody stały się bardziej powszechne. Serwowano je w dwóch waflach, a kupić je można było z ulicznego wózka między innymi w Lwowie, Krakowie, Warszawie czy Poznaniu. "Dawniej robienie lodów przychodziło z wielką trudnością. Dziś mamy wszystko ułatwione. Maszynkę do lodów dostać można za 45 zł z fabryki Shepard's Ligtning" - pisała w swojej książce kucharskiej z 1926 roku Róża Makarewiczowa, publikując tam przepisy na najróżniejsze smaki lodów! Zobaczcie sami w
---
Na zdjęciu sprzedaż lodów na ulicy. Zdjęcie ze zbiorów Narodowe Archiwum Cyfrowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz