Oliwa ARBEQUINA
to odmiana pochodząca z Katalonii charakteryzująca się najniższą kwasowością spośród innych gatunków oliwek (im niższa kwasowość, tym oliwa wyższej jakości).
Ma niezwykły, owocowy aromat i łagodny smak. Jest to oliwa surowa, niepoddawana procesowi filtracji, przez co posiada naturalne zmętnienie.
Dlaczego większość oliw na półkach sklepowych jest krystalicznie przeźroczysta? Wśród konsumentów panuje przekonanie, że oliwa posiadająca zmętnienia jest gorszej jakości, dlatego producenci poddają surową oliwę procesowi filtrowania.
Czy faktycznie mętna oliwa z oliwek jest gorszej jakości? Nic bardziej mylnego, jest dokładnie na odwrót.
Podobnie jak w przypadku soków owocowych, zdrowsze – bo bogatsze w składniki odżywcze – są soki mętne. W przypadku oliwy z oliwek za zmętnienie odpowiadają organiczne drobiny bogate w polifenole, takie jak np. oleokantal.
Oleokantal jest związkiem fenolowym nadającym oliwie z oliwek charakterystyczny, cierpki smak. Kiedy owoce dojrzeją, cierpki smak znika, a wraz z nim ten cenny polifenol. Badania naukowe dowiodły, że oleokantal wykazuje silne właściwości przeciwzapalne podobne do ibuprofenu.
Regularne spożywanie oliwy z oliwek zawierającej dużą dawkę oleokantalu pozytywnie wpływa na zdrowie. Wyniki badań sugerują, że oleokantal zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym: choroby Alzheimera, choroby Parkinsona oraz stwardnienia rozsianego. Dodatkowo wywiera korzystny wpływ na układ krążenia, łagodzi objawy RZS i obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Produkt kupisz w naszym sklepie: https://www.zdrowiebezlekow.pl/.../16292--premium-quality...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz