Retorty. Niegdyś nieodłączny element bieszczadzkiego krajobrazu.Niewiele zostało miejsc które kultywują wiekową tradycje.Najbardziej znanym wypalaczem był Zygmunt Furdygiel. Człowiek u którego uśmiech zawsze gościł na twarzy mający dla każdego czas. Retorty które dzisiaj znamy zostały zaprojektowane w roku 1980.W Instytucie Użytkowania Lasu i Leśnictwa w Warszawie. Protoplastą były zaś ziemne kopce tzw..''Mielerze". Ziemne kopce gdzie w środku znajdowało się drewno.Wypalenie takiego węgla wymagało ogromnego doświadczenia i wprawy.Składało się na to kilkanaście czynników.A tajemnicę przekazywano z pokolenia na pokolenie.Już w XVI wieku węgiel z Bieszczad wykorzystywano do wytopu słynnej stali damasceńskiej.Której to skład jest tajemnicą po dziś dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz