GUT SHABBOS! Tego nie wiecie…. Jednym z absolutnie najbardziej tradycyjnych dań Shabbosowych na chasydzkim stole jest coś bez czego trudno wyobrazić sobie Shabbos! Nie ma prostszego dania. To danie to po prostu jajka gotowane na twardo z cebula! W Shabbos jemy dania, które są tradycyjne i maja jakieś mniej lub głębsze znaczenie, bardzo często bazujące na grze słów i nazw tych dań. Shabbos jemy jajka na twardo, koniecznie pokrojone bo jedzenie całych jajek w Shabbos nie jest najlepszym pomysłom bo taka forma jest symbolem żałoby a w Shabbos nie można być w żałobie. Często kroimy jajka na 4 części trzymając je w otwartej dłoni, co bazując na grze słów symbolizuje to, że B-g jest zawsze blisko nas. Samo danie jest banalne jak widzicie, jajka na twardo i cebula, nazywa się to w jezyku Yiddish „eiyer un cibela” czyli jajka z cebulą, jednak przy odpowiednim zaakcentowaniu to słowa brzmią jak: hashem zapewni nam wszystko, w rozumieniu, żebyśmy nie martwili się o wydatki związane z prowadzeniem domu i rodziny, bo B-g jest obok nas i wszystko nam zapewni! To danie jajka i cebula w bazowej formie to naprawdę tylko jajka i cebula ale nie ma żadnego problemu, żeby zrobić to danie według swojego pomysłu. Bardzo często jajka i cebula są mieszane z majonezem, cukrem i pieprzem. Teraz już wiesz! L’chaim! Opracowanie ©Eliyahu Yosef P/Tajemniczy Świat Żydów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz