ORP " Groźny" 351

ORP " Groźny" 351
Był moim domem przez kilka lat.

wtorek, 26 marca 2024

O jakości soli

 Joanna Tyszkiewicz

📌A oto odpowiedz z Kopalni Kłodawskiej kopalni soli na maila:
📌Bardzo cieszy nas Państwa zainteresowanie tematem naturalnej bogatej w mikroelementy soli
👉Generalnie aby wyjaśnić👇👇👇
✔️Kopalnia Soli Kłodawa jest przedsiębiorstwem górniczym wydobywającym z głębokości około 700m
✔️Naturalną bogatą w mikroelementy sól kamienną o zabarwieniu od białego poprzez szary, różowy na niebieskim skończywszy
✔️ naszą sól wydobywamy w tradycyjny sposób :
🟡Ładunkami wybuchowymi odstrzeliwujemy kawałek skały solnej przewozimy to do kruszarni i mielimy
🟡Zmieloną sól pakujemy
w opakowania w zależności od potrzeb i uwaga nie jest to wspomniany przez Państwa NACL 99.9% czyli czysty chlorek sodu
👉Czysty chlorek sodu czyli białą sól kuchenną uzyskuje się poprzez rozpuszczenie soli za pomocą wody wydobycie rozpuszczonej solanki odparowanie i uzyskanie wtedy właśnie jałowej czystej soli kuchennej.
👉Taka sól dodatkowo aby zapobiec zbrylaniu się jest traktowana tzw antyzbrylaczem czyli ŻELAZOCJANKIEM POTASU‼️
📌To tak na marginesie dlatego w sklepach na półkach wygląda ładnie miękko i biało‼️
Nasza sól kamienna z Kłodawy czy też z Himalajów zawsze będzie się zbrylała i po kilku dniach na półce sklepowej będzie przypominała „cegiełkę”
✔️Nasza Sól kamienna produkowana jako sól kuchenna dla łatwiejszego stosowaniu mielimy ją do postaci ziarenek około 05-1mm przy takim zmieleniu zapewniam Państwa że nawet sól różowa będzie wyglądała jak biała lub szara.
✔️posiadamy też sole o uziarnieniu większym tzw 2s i 5s czyli ziarenka 2mm i 5 mm i takie sole produkowane są też na zamówienie i niestety z uwagi na proces produkcji jest ona trochę droższa
‼️Dodatkowo przepisy Państwa Polskiego wymagają na producentach zwłaszcza takich jak my czyli dużych zakładów dodatkowego jodowania soli
👉Nasza sól kamienna w składzie chemicznym posiada naturalny jod a my musimy go dodatkowo wzbogacać . ten wymóg dotyczy soli spożywczej do bezpośredniego spożycia w opakowaniu do 1kg musi być jodowana.
Nasza Kopalnia w tym roku obeszła ten przepis wypuszczając na rynek sól w opakowaniu 1,1kg czyli o 100gram więcej niż wymaga przepis.
👉W tym opakowaniu otrzymacie Państwo właśnie naturalną bogatą w mikroelementy sól kamienną z okresu cechsztyńskiego wydobywaną z głębokości 700m NIE WZBOGACANĄ NIE CZYSZCZONĄ , NIE UZDATNIANĄ , BEZ ANTYZBRYLACZA
👉Kolor SOLI uzależniony jest bezpośrednio od złoża czyli koloru ściany solnej.
👉W praktyce wygląda to tak, że generalnie sieci handlowe wymagają produktów ładnych białych miękkich bo one ładnie prezentują się na półkach sklepowych. I w ten sposób w Polsce na 1 kg soli kamiennej sprzedaje się 10 kg soli warzonej (płukanej)
👉Jeśli więc istnieje lobby ludzi zainteresowanych naturalną solą musi być akcja skierowana do pośredników aby „CHCIELI” sprzedawać zdrowe produkty. My jako producenci nie jesteśmy w stanie przebić się na rynku .
👉Jest to przykre dla nas jak i dla konsumentów.
👉Przemysł wymaga soli białej bo jest z nią mniej problemów czysty NaCl to brak części nierozpuszczalnych czyli tych właśnie mikroelementów które zapychają filtry
👉Sól kamienna o składzie 96-97% NaCl powoduje że zastosowanie powiedzmy 100kg soli do zalewy śledziowej da różną słoność wyrobu a przy produkcji setek tysięcy produktów nie można sobie pozwolić, żeby produkt dziś był mniej bardziej słony od produktu z wczoraj a to niestety ryzyko naturalnej soli kamiennej.
❤️Tak jak wspomniałem cieszy nas inicjatywa zarówno Państwa jak i znanych Kucharzy namawiających do stosowania soli kamiennej a nie warzonej❤️
👉Niestety te głosy gdzieś zanikają lub pojawiają się na forach internetowych ale w prasie czy telewizji giną.
👉Światowa gospodarka opiera się na soli warzonej produkowanej przez zachodnie koncerny.
👉Podobna sytuacja występuje w szerzonym ostatnio micie o soli morskiej
👉Każda sól w naturze musiała powstać z morza
👉Nasza dla przykładu powstała z odparowania morza w epoce cechsztynu czyli 250mln lat temu
👉Proszę porównać skład morza w tamtym okresie z morzem np. Martwym
👉Ile ścieków, ile odpadów, detergentów śmieci ropy i innych wylewanych jest do obecnych mórz
👉Ile kurortów zasila ściekami chemicznymi wody Morza Martwego gdzie odpady odprowadzane są z pływających po nich statków.
👉Taka woda poddawana jest procesowi odparowania i mamy sól morską zdrową super
👉A gdzie zanieczyszczenia gdzie chemia, gdzie detergenty
👉Ale sól morska jest najlepsza słyszę często ….. a gdy tłumaczę że nasza sól kamienna też pochodzi z morza czystego naturalnego bez zanieczyszczeń cywilizacyjnych gdzie mikroelementy ukształtowały się przez miliony lat do nikogo to nie dociera i to jest przykre
👉Zamiast naturalnej soli kamiennej za 0,45zł kupują sól morską za 8-9zł za 1 kg
👉Gdzie logika gdzie zdrowie?
Źródlo : Jacek Badziński

Brak komentarzy: